/ Czy wiesz że…

Czy wiecie, że siarka poprawia smak i aromatyczność warzyw cebulowych takich jak cebula czy czosnek? Czy wiecie, że dzięki niej chrzan zawiera więcej olejków eterycznych? Jak dostarczyć roślinom siarkę? AgroSulCa poleca się o każdej porze roku!
Susza jest zjawiskiem, które dla roślin należy rozpatrywać w kategorii stresu. Zagościła ona na dobre na naszych polach, problem dotyczy wszystkich obszarów rolnych na terenie niemal całego kraju. Zagościła ona na dobre na naszych polach, problem dotyczy wszystkich obszarów rolnych na terenie niemal całego kraju. Sposobem na złagodzenie skutków suszy jest systematyczne stosowanie nawozu siarkowo-wapniowego AgroSulCa.
AgroSulCa jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, którego zawiera 21 % w takiej formie chemicznej jaka jest pobierana przez rośliny. Z roztworu glebowego rośliny pobierają go w formie kationu Ca2+ na zasadzie wymiany. Miejscem pobierania w roślinie są najmłodsze tkanki korzenia, w strefie ok. 5 mm od stożka wzrostu.
Agrosulca wysiew
Najważniejszą funkcją siarki jest jej rola w gospodarce azotem. Niedobór 1 kg S prowadzi do zmniejszania pobrania azotu przez roślinę od 1 do 3 kg. Azot niepobrany przez roślinę uprawną ulega rozproszeniu w środowisku, stanowiąc zagrożenie dla jakości wód i atmosfery. Nawóz siarkowo-wapniowego AgroSulCa zawiera 17% siarki oraz 21% wapnia, składniki te w kompleksie sorpcyjnym gleby występują w postaci kationów wapnia(Ca2+) oraz anionów siarczanowych (SO4 2-) czyli takiej formie chemicznej jakie są pobierane przez rośliny
Wapń wpływa wszechstronnie na wiele procesów fizjologicznych, występuje jako mediator odpowiedzi roślin na czynniki stresowe. Jako składnik blaszki środkowej, w znaczący sposób wpływa na usztywnienie ścian komórkowych i tym samym przyczynia się do wzmocnienia mechanicznej bariery, ograniczającej wnikanie do roślin niektórych patogenów. Wapń wpływa no dobre przechowanie warzyw i owoców.
Nawóz siarkowo-wapniowy AgroSulCa można stosować o każdej porze roku
Jak roślinom jagodowym dostarczyć szybko wapń np. w  truskawkach. Truskawki proces krótkotrwały. Optymalny zakres odczynu gleby dla truskawki waha się w zakresie pH 5,5-6,5. Jest to zakres graniczny dla gleb lekkich i średnich względem wapnowania. Roślina ta jest  bardzo wrażliwa na zaopatrzenie w składniki pokarmowe.
Zdrowy ziemniak bez parcha? Jak go uniknąć? Porażenie zawiązujących się bulw może nastąpić na glebach, które cechują alkaliczne warunki w roztworze glebowym i niedobór wody. Podstawowym czynnikiem, który należy kontrolować na polu przeznaczonym pod uprawę ziemniaka jest kontrola odczynu.
?
?