Na pewno wiesz, że właściwe nawożenie wapniem i siatką w okresie wiosennym to zdrowe owoce zbierane jesienią. Dlaczego tak się dzieje?
Wapń jest składnikiem odżywczym, który odgrywa kluczową rolę wpływając na jakość owoców. Jest składnikiem blaszki środkowej oraz ścian komórkowych owoców, co przyczynia się do wzmocnienia mechanicznej bariery chroniącej przed wnikaniem zarodników grzybów i bakterii. Dobre, właściwe wysycenie komórek owoców wapniem powoduje, że owoce nie gniją, stają się odporne na tak popularną i powszechną chorobę grzybową roślin i owoców jaką jest szara pleśń.
A jak działa na nasze sady i plantacje?
U jabłoni wapń zapobiega gorzkiej plamistości podskórnej oraz chorobom przechowalniczym.
Rośliny pestkowe najwięcej wapnia zawierają w skórce a najmniej w miękiszu. Niedostateczne zaopatrzenie tych roślin w wapń powoduje silne pękanie skórek co szczególnie uwidacznia się po opadach poprzedzonych suszą.
W przypadku grusz jego niedobory prowadzą do skorkowacenia miąższu i powstawania zielonych plam na skórce owocu.
Przechowywane dłużej owoce, które zawierają mało wapnia szybko tracą turgor, jędrność co powoduje, że szybko więdną.
W przypadku owoców jagodowych takich jak truskawki, maliny i borówki amerykańskie właściwe wysycenie wapniem powoduje, że skórka owoców jest twardsza a to sprawia, że bardziej odporna na choroby grzybowe a owoce takie lepiej i dłużej się przechowują.
Siarka, podobnie jak wapń, odgrywa istotną rolę w metabolizmie roślin. Jest składnikiem białek, aminokwasów i witamin, a także wpływa na proces fotosyntezy. Brak siarki może prowadzić do zaburzeń w produkcji chlorofilu oraz ograniczać zdolność roślin do przyswajania składników odżywczych. Wpływa również na jakość owoców poprzez regulację kwasowości.
Nawożenie siarką wiosną może mieć korzystne skutki dla plonowania owoców zbieranych jesienią. Siarka poprawia strukturę gleby i jej zdolność do przyswajania wody, co ma istotne znaczenie w okresach suszy. Dodatkowo, siarka może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu pH gleby, co wpływa na dostępność składników odżywczych dla roślin. Poprawia również jakość owoców poprzez regulację ich smaku i aromatu.
Podsumowując, nawożenie wapniem i siarką wiosną ma istotny wpływ na jakość i plonowanie owoców zbieranych jesienią. Odpowiednie dostarczanie tych składników odżywczych zapewnia roślinom odpowiednie warunki do wzrostu, rozwijania się i wytwarzania zdrowych i smacznych owoców. Dlatego warto zadbać o regularne nawożenie wapniem i siarką, aby cieszyć się obfitym i wysokiej jakości plonem na jesień.
Propozycją na zapewnienie twoim roślinom dostateczną ilość wapnia jest AgrosulCa, siarczan wapnia, który jest związkiem najbardziej przyswajalnym przez rośliny. Zawiera aż zawiera 21 % wapnia i 17 % siarki.