Od drugiej połowy lat 90-tych XX wieku obserwujemy pogłębiający się niedobór siarki w glebach, co prowadzi do ograniczenia pobrania przez rośliny azotu nawozowego, zakłócenia gospodarki azotem i wahania plonów. Brak jednego kilograma siarki w glebie powoduje, że rośliny nie wykorzystają trzech kilogramów azotu, który zostanie wypłukany z pola i spłynie do zbiorników wodnych.
Rolnicy, w celu zapewnienia wysokiej wydajności rolnej, stosują intensywne nawożenie nawozami mineralnym często przekraczając zalecane dawki. Powoduje to niewykorzystanie przez rośliny składników pokarmowych (NPK) w całości. Jednocześnie, stanowi to poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego, szczególnie wodnego. Nadwyżki nawozów, pod wpływem opadów spływają do zbiorników i cieków wodnych powodując ich zanieczyszczenie. Dostarczone do wód powierzchownych składniki pokarmowe, wpływają na rozwój roślinności wodnej oraz glonów i zarastanie zbiorników. Przyczyniają się w do zaniku życia biologicznego.
Możesz być eko i mieć z tego korzyść?
Siarczan wapnia, otrzymywany np. w procesie mokrego odsiarczania spalin w elektrowniach i elektrociepłowniach to dla roślin doskonałe źródło siarki i wapnia. Ten czysty związek atomów powstający w procesie produkcyjnym to nawóz siarkowo – wapniowy AgroSulCa – źródło łatwo przyswajalnego wapnia Ca2+ – 21 % oraz siarki w formie siarczanowej SO4 2- – 17 % czyli takiej, która jest pobierana bezpośrednio przez rośliny.
Stosując ten nawóz eliminujemy niedobór siarki oraz działamy ekologicznie.
Jednak najważniejsze dla rolników to poprawa struktury gleby. Zawarty w nawozie wapń, na glebach lekkich powoduje tworzenie się struktury gruzełkowatej, zaś na glebach ciężkich powoduje jej rozluźnienie czyli zapobiega się jej zbrylaniu. Gleba o takiej strukturze zapewnia uprawianym roślinom optymalne warunki wodne i powietrzne. Wody opadowe z okresu jesienno-zimowego, zamiast spływać po powierzchni, gromadzą się w glebie. Stanowią cenny zasób w okresie wiosennej wegetacji. Jest to również sposób na ograniczenie skutków suszy. Gleba o strukturze gruzełkowatej, w czasie upałów nie zeskorupia się a po intensywnych, często nawalnych opadach, nie tworzą się na polu zastoiska wodne. Właściwa struktura gleby wpływa na prawidłowy wzrost korzeni roślin uprawnych. Dobrze rozwinięty system korzeniowy wychwytuje migrujące w głąb profilu glebowego azotany, chroniąc tym samym przed utratą tego składnika, a jednocześnie przed zanieczyszczeniem wód gruntowych. Zwarta w nawozie siarka odpowiada za wykorzystanie przez rośliny nawozów azotowych oraz powoduje, że maleje zawartość azotynów w roślinie.