AgroSulCa to nawóz, który zapewni, że twoje owoce i warzywa w trakcie jesiennego magazynowania i przechowywania zachowają świeżość.
Nawóz siarkowo wapniowy AgroSulCa zawiera 17% siarki oraz 21 % wapnia i to właśnie wapń powoduje, że warzywa i owoce dobrze się przechowują.
Wapń jest pierwiastkiem (składnikiem odżywczym), który odgrywa kluczową rolę w produkcji sadowniczej i warzywniczej. Wpływa wszechstronnie na wiele procesów fizjologicznych, występuje jako mediator odpowiedzi roślin na czynniki stresowe. Wapń, jako składnik blaszki środkowej, w znaczący sposób wpływa na usztywnienie ścian komórkowych i tym samym przyczynia się do wzmocnienia mechanicznej bariery, ograniczającej wnikanie do roślin niektórych patogenów.
Bakterie i grzyby produkują enzymy, których rola polega na rozpuszczaniu blaszki środkowej komórki roślin. Wapń, w blaszce środkowej tworzy silne połączenie z pektynami a jego wysoka zawartość w znaczący sposób osłabia niepożądaną aktywność wspomnianych enzymów. Mocna ściana komórkowa to wysoka jędrność owoców, warzyw, mniejsze straty w transporcie czy lepszy wygląd na półce sklepowej. To wysoka trwałość przechowalnicza. Ponadto, rośliny są bardziej odporne na choroby (zgnilizny) czy różnego rodzaju oparzeliny. Wpływa on na jakość owoców i warzyw a co za tym idzie decyduje o konkurencyjności rynkowej.
Na właściwe pobieranie wapnia z gleby wpływa przede wszystkim właściwe jego wysycenie w kompleksie sorpcyjnym oraz właściwa wilgotność i temperatura gleby. Aby pobieranie wapnia odbywało się bez przeszkód, jego zawartość w roztworze glebowym musi być wielokrotnie większa od potrzeb metabolicznych rośliny.
AgroSulCa to źródło łatwo przyswajalnego wapnia Ca2+ – 21 % oraz siarki w formie siarczanowej SO4 2- – 17 % czyli takiej formie chemicznej, jaka jest pobierana bezpośrednio przez rośliny. Należy on do nawozów wolno działających, który w profilu glebowym nie ulega wymyciu. Należy pamiętać, że wapń nie jest mobilnym pierwiastkiem i musi być pobrany przez system korzeniowy. Ten proces wbudowywania Ca2+ w komórki roślinne zachodzi wolno od początku do końca wegetacji i z tego powodu AgroSulCa stosuje się już od jesieni. Nawóz ten długo utrzymuje się w glebie i nie jest poddawany szybkiemu wymyciu co sprawia, że przy dawce 1 ton/ha, wapń jak i siarka są dostępne dla twoich roślin przez całą wegetację. Po aplikacji nawóz powinien być wymieszany z glebą. Nawóz można stosować w dawkach „ na zapas”. Stosując tę metodę można zaspokoić potrzeby pokarmowe dwóch kolejnych roślin uprawnych.
Owoce i warzywa, które zawierają mało wapnia szybko tracą jędrność co powoduje, że szybko więdną. Brak wapnia u roślin, które są przeznaczone do przechowywania wywołuje szereg chorób przechowalniczych. U ziemniaka poprawia wytrzymałość skórki czego efektem jest mniej uszkodzeń w trakcie zbioru, mocna skórka to większa odporność na wiele chorób włączając w to ospowatość wszystkie rodzaje parcha oraz mokrą zgniliznę ziemniaka. Przykładowo u kapusty jego niedobory powodują w procesie przechowywania chorobę zwaną „wewnętrzne brunatnienie liści kapusty głowiastej” jej przyczyna jest spowodowana niedostatecznym przemieszczaniem wapnia do młodych liści wewnętrznych. Dochodzi do zamierania tkanek wzdłuż krawędzi liścia i zmiany zabarwienia liści z jasnobrązowych do czarnych i ich zasychanie. Objawy są widoczne na przekroju główki kapusty. W przypadku owoców brak wapnia powoduje u jabłoni gorzką plamistość podskórną. Rośliny pestkowe najwięcej wapnia zawierają w skórce a najmniej w miękiszu. Niedostateczne zaopatrzenie tych roślin w wapń powoduje silne pękanie skórek co szczególnie uwidacznia się po opadach poprzedzonych suszą. Takie owoce nie nadają się do dłuższego przechowywania. W przypadku grusz jego niedobory prowadzą do skorkowacenia miąższu i powstawania zielonych plam na skórce owocu. W przypadku owoców jagodowych takich jak truskawki, maliny i borówki amerykańskie właściwe wysycenie wapniem powoduje, że skórka owoców jest twardsza a to sprawia, że bardziej odporna na choroby grzybowe a owoce takie lepiej i dłużej się przechowują