Wapń jest pierwiastkiem (składnikiem odżywczym), który odgrywa kluczową rolę w produkcji sadowniczej i warzywniczej.
Owoce i warzywa, które zawierają mało wapnia szybko tracą turgor, jędrność co powoduje, że szybko więdną.
Brak wapnia u roślin, które są przeznaczone do przechowywania wywołuje szereg chorób przechowalniczych.
U ziemniaka poprawia wytrzymałość skórki, czego efektem jest mniej uszkodzeń w trakcie zbioru. Mocna skórka to większa odporność na wiele chorób, włączając w to ospowatość, wszystkie rodzaje parcha oraz mokrą zgniliznę ziemniaka.
Przykładowo, w procesie przechowywania kapusty jego niedobory powodują chorobę zwaną „wewnętrzne brunatnienie liści kapusty głowiastej”. Jej przyczyna jest spowodowana niedostatecznym przemieszczaniem wapnia do młodych liści wewnętrznych. Dochodzi do zamierania tkanek wzdłuż krawędzi liścia i zmiany zabarwienia liści z jasnobrązowych do czarnych i ich zasychanie. Objawy można zaobserwować na przekroju główki kapusty.
U jabłoni brak wapnia powoduje gorzką plamistość podskórną.
Rośliny pestkowe najwięcej wapnia zawierają w skórce a najmniej w miękiszu. Niedostateczne zaopatrzenie tych roślin w wapń powoduje silne pękanie skórek, co szczególnie uwidacznia się po opadach poprzedzonych suszą. Takie owoce nie nadają się do dłuższego przechowywania.
W przypadku grusz niedobory wapnia prowadzą do skorkowacenia miąższu i powstawania zielonych plam na skórce owocu.
Owoce jagodowe takie jak truskawki, maliny i borówki amerykańskie, właściwe wysycenie wapniem powoduje, że skórka owoców jest twardsza a to sprawia, że bardziej odporna na choroby grzybowe, a owoce takie lepiej i dłużej się przechowują.
Kwiecień to ostatni moment żeby zastosować nawozy, które zapewnią twoim uprawom właściwe ich odżywienie wapniem i siarką. Wapń wpływa wszechstronnie na wiele procesów fizjologicznych – występuje jako mediator odpowiedzi roślin na czynniki stresowe. Jako składnik blaszki środkowej w znaczący sposób wpływa na usztywnienie ścian komórkowych i tym samym przyczynia się do wzmocnienia mechanicznej bariery, ograniczającej wnikanie do roślin niektórych patogenów.
Na właściwe pobieranie wapnia z gleby wpływa przede wszystkim właściwe jego wysycenie w kompleksie sorpcyjnym oraz właściwa wilgotność i temperatura gleby. Aby pobieranie wapnia odbywało się bez przeszkód jego zawartość w roztworze glebowym musi być wielokrotnie większa od potrzeb metabolicznych rośliny – takie wymagania spełni nawóz AgroSulCa.
AgroSulCa to źródło łatwo przyswajalnego wapnia Ca2+ – 21 % oraz siarki w formie siarczanowej SO4 2- – 17 % czyli takiej formie chemicznej jaka jest pobierana bezpośrednio przez rośliny.