Zalety
/AgroSulCa® w swym składzie zawiera dwa składniki mineralne
w formie dostępnej dla rośliny: wapń (Ca2+) oraz siarkę siarczanową (SO42-).
ZALETY
Poprawia ogólne właściwości gleby
- poprawia strukturę gleby — mniej zwięzła i zaskorupiona gwarantuje lepsze wschody
- zapewnia lepszą infiltrację wody w glebę, co zapobiega erozji
- wpływa na wzrost głębokości ukorzeniania się roślin, co ułatwia lepsze wykorzystanie wody i azotu
- zapewnia mniejsze zanieczyszczenie ziemią okopowych i warzyw korzeniowych
- poprawia jakość płodów, zwłaszcza warzyw (więcej wapnia i białka)
- zwiększa odporność na patogeny, poprawiając zdrowotność roślin
AgroSulCa® ogranicza działanie czynników stresogennych oraz dostarcza składniki zapewniające uprawianym roślinom warunki do optymalnego wzrostu we wczesnych fazach rozwoju.
AgroSulCa® zapewnia efektywną uprawę roślin intensywnych, podnosząc potencjał produkcyjny gleb słabych.
AgroSulCa® zapewnia optymalizację wykorzystania azotu – głównego czynnika warunkującego realizację potencjału uprawianych roślin.
AgroSulCa® poprawia właściwości fizyczne gleby, optymalizując środowisko wzrostu uprawianych roślin.
Dostarcza cenne składniki pokarmowe
Plonotwórcze działanie siarki:
• większe tempo początkowego wzrostu
• więcej kłosów na jednostkę powierzchni, więcej ziarniaków w kłosie
• więcej białka w ziarnie
• lepsze przezimowanie
• dynamiczny wzrost w okresie wiosennego ruszenia wegetacji
• więcej pędów bocznych i kwiatów
• więcej zawiązanych łuszczyn – kwiaty o intensywnie żółtej barwie przyciągają pszczoły
• większa zawartość tłuszczów, gdyż siarka warunkuje ich syntezę.
• większe tempo wiązania N2; duży wigor wzrostu roślin
• więcej zawiązanych łuszczyn i nasion w łuszczynach
• większa zawartość tłuszczów
- lepsze wykorzystanie energii słonecznej we wczesnych fazach wegetacji, gdyż siarka warunkuje pobieranie azotu z gleby, zwiększa syntezę białek i produkcję biomasy
- większy plon korzeni
- większa zawartość cukru w korzeniach
- mniejsze porażenie roślin przez niektóre choroby: parch ziemniaczany (Streptomyces scabies); ospowatość bulw (Rhizoctonia solam).
• większe tempo wzrostu
• mniejsza zawartość azotanów
• zwiększona produkcja związków cennych żywieniowo, m.in. takich jak karoten, witamina C,
biotyna (H), tiamina (Bi)
• zwiększona zawartość błonnika
• poprawa walorów smakowych i aromatyczności warzyw cebulowych: cebula, czosnek;
• zwiększona zawartość olejków eterycznych (cykloalliina — cebula i chrzan, allicyna — czosnek).
- stymulacja procesów wiązania N2 przez rośliny motylkowate pastewne, uprawiane w mieszankach z trawami lub rosnące na trwałych użytkach zielonych
- zmniejszone zagrożenie azotanami w młodej runi
Plonotwórcze działanie wapnia:
Wzrost plonów jest wynikiem:
- poprawy warunków pobierania składników pokarmowych, zarówno poprzez stymulację wzrostu systemu korzeniowego, jak i transport składników z gleby do rośliny
- optymalizacji relacji między pobieraniem azotu a pozostałymi składnikami, określającymi efektywność azotu nawozowego
- poprawy stanu zdrowotnego rośliny, wynikającej zarówno ze zbilansowanego stanu odżywienia, jak i bezpośredniego ograniczania presji patogenów
- zwiększonej asymilacji N2 w następstwie większego tworzenia brodawek korzeniowych roślin strączkowych i motylkowych
Eliminuje wpływ toksycznego glinu Al3+
Podstawowym zadaniem rolnika jest neutralizacja toksycznego glinu, gdyż tylko w ten sposób można poprawić właściwości i funkcjonowanie gleb uprawnych, a tym samym przywrócić ich produktywność. Najprostszym sposobem rewitalizacji funkcji gleby jest systematyczne wapnowanie. Nie można tego dokonać, gdy rocznie z gleby ubywa od 200 do 300 kg CaO/ha, a średnia dawka wapna nawozowego pokrywa zaledwie 10–20% strat.
Z nawozem AgroSulCa® kontrola AI3+ jest możliwa, gdyż nawóz ten zawiera dwa składniki:
- wapń Ca2+
- siarkę w formie siarczanowej SO42-, która wiąże glin w związek o mniejszej rozpuszczalności.
AgroSulCa® rozpuszcza się powoli w wodzie glebowej i do roztworu glebowego docierają dwa składniki, wapń Ca oraz anion siarczanowy SO42-. Pierwszy z wymienionych składników wypiera na drodze wymiany jonowej toksyczny glin, Al3+ do roztworu glebowego, w którym jest kompleksowany przez aniony siarczanowe. Powstały w tym procesie siarczan glinu pełni w roztworze glebowym rolę koagulanta, a więc może pośrednio stymulować procesy łączenia się poszczególnych cząstek gleby w agregaty, co tłumaczy specyficzny, dodatni efekt stosowanego gipsu na strukturę gleb ciężkich, zmniejszając ich podatność na zaskorupianie się. W ten sposób toksyczny glin podlega przynajmniej częściowemu wyłączeniu z roztworu glebowego.
Nie zakwasza i stabilizuje odczyn gleby
Podstawowym skutkiem zakwaszenia gleby jest spadek odczynu (pH), który prowadzi do uruchomienia się związków toksycznych, głównie glinu i manganu. Związki te pojawiają się w glebie kwaśnej (pH poniżej 5,5), lecz dopiero w glebie bardzo kwaśnej (poniżej 4,5) pojawia się Al3+, zagrażający funkcjonowaniu roślin uprawnych.
Ujemny wpływ glinu na rośliny uprawne trzeba rozpatrywać w trzech grupach właściwości gleby:
Zahamowanie wzrostu korzeni, a tym samym redukcja systemu korzeniowego; wypadania roślin z pola — przerzedzenie łanów roślin uprawnych:
- zredukowana objętość gleby eksplorowana przez korzenie, prowadząca do mniejszego pobrania azotanów i składników mało ruchliwych, takich jak fosfor i potas
- wzrost ryzyka wymycia azotanów, a także siarczanów z gleby
- zmniejszona efektywność azotu z powodu niedoboru fosforu i potasu
- zmniejszona aktywność mikroorganizmów w glebie
Skutki:
- zredukowane tempo rozkładu materii organicznej
- ograniczona, a nawet zredukowana nitryfikacja > mniej azotu azotanowego w glebie
- mniejsza aktywność mikroorganizmów symbiotycznych, wiążących N2
- silne uwstecznienie fosforu
- mniejsza zawartość wapnia i magnezu w glebowym kompleksie sorpcyjnym
- uruchamianie się związków toksycznych, np. metali ciężkich
Skutki:
- zwiększone ryzyko uwsteczniania fosforu z nawozów
- wolniejsze tempo pobierania azotu z nawozów
- wzrost pobierania niepożądanych składników przez rośliny
- pogorszenie się struktury gleby
Skutki:
- mniejsza infiltracja wody opadowej
- wzrost podatności gleby na zaskorupianie się
- słaby wzrost korzeni w glebie zagęszczonej
Pozwala na lepsze wykorzystanie azotu
Siarka jest jednym z 13 podstawowych składników decydujących o wzroście, produkcji biomasy i reprodukcji roślin. Pierwiastek ten jest składnikiem wielu enzymów i związków organicznych, obecnych w roślinie. Niedobór siarki w roślinie zmniejsza wydajność procesu redukcji N2, co tym samym rzutuje ujemnie na produkcję nasion (rośliny strączkowe) czy też paszy (lucerna, koniczyna).
Zwiększa odporność na stresy biotyczne i abiotyczne roślin uprawnych
Rośliny uprawne dobrze odżywione za pomocą nawozu AgroSulCa® charakteryzują się większą odpornością na stresy. Działanie i skutki plonotwórcze stosowania siarki w technologii uprawy roślin wrażliwych są bardzo szerokie:
- biotyczne – siarka zwiększa odporność roślin uprawnych na porażenie wywołane przez grzyby i bakterie
- abiotyczne – wzrost tolerancji na suszę