Optymalne pH dla truskawek waha się w zakresie pH 5,5-6,5. Jest to zakres graniczny dla gleb lekkich i średnich względem wapnowania. Truskawka jest bardzo wrażliwa na zaopatrzenie w składniki pokarmowe.
Truskawka owocująca jednokrotnie w roku (czerwiec/lipiec) w 1 tonie świeżych owoców akumuluje 0,1-0,12 kg Ca.
Przykładowo, w liściach zawartość wapnia wynosi 1-2% s.m. a siarki 0,1-0,2% s.m..
Podstawowe funkcje wapnia w truskawkach:
- stymuluje wzrost systemu korzeniowego – truskawki wiosną wykazują dużą dynamikę wzrostu
- wysycenie kompleksu sorpcyjnego gleby wapniem w zakresie 65-75% warunkuje dobre zaopatrzenie roślin w okresie owocowania
- w okresie owocowania występuje duże zapotrzebowania na wapń, który rośliny pobierają bezpośrednio z roztworu glebowego
- jest niezbędny do wykształcenia prawidłowej struktury owoców – wapń występuje w formie pektynianów, związku łączących komórki ze sobą
- poprzez wzrost zawartości pektynianów w owocach zmniejsza się presję niektórych patogenów takich jak szara pleśń;
Podstawowe funkcje siarki w truskawkach:
- rośliny pobierają siarkę z roztworu glebowego w postaci jonu siarczanowego: SO42-;
- reguluje gospodarkę azotem;
- powstrzymuje presję patogenów;
- wskazuje też wzrost plonów i poprawę smakowitości.
Truskawka jest niezwykle wrażliwa na nadmiar soli w glebie, w tym na chlorki, które wywołują poparzenia.
AgroSulCa (siarczan wapnia) zawiera wapń i siarkę, łączy te dwa składniki w taki związek, który truskawka przyswaja najlepiej, do tego ma mały indeks solny (8,1) i nie jest związkiem fitotoksycznym dla roślin uprawnych.
Rozpuszcza się niezależnie od odczynu gleby.
Truskawka reaguję wzrostem plonu przy dawce nawozu siarkowo-wapniowego AgroSulCa w ilości 250-400 kg/ha, pod warunkiem zastosowania go po zbiorze owoców lub późną jesienią w roku poprzednim i odpowiedniej wilgotności gleby w okresie owocowania.