Jak roślinom jagodowym dostarczyć szybko wapń np. w truskawkach. Truskawki proces krótkotrwały.
Optymalny zakres odczynu gleby dla truskawki waha się w zakresie pH 5,5-6,5. Jest to zakres graniczny dla gleb lekkich i średnich względem wapnowania. Roślina ta jest bardzo wrażliwa na zaopatrzenie w składniki pokarmowe.
Truskawka owocująca jednokrotnie w roku (czerwiec/lipiec) w 1 tonie świeżych owoców akumuluje 0,1-0,12 kg Ca. W liściach zawartość optymalna dla wapnia wynosi 1-2% s.m. zaś dla siarki 0,1-0,2% s.m.
Podstawowe funkcje wapnia w truskawkach:
- stymuluje wzrost systemu korzeniowego; truskawki wiosną wykazują dużą dynamikę wzrostu;
- glebowy kompleks sorpcyjny winien być wysycony wapnie w zakresie 65-75%;, co warunkuje dobre zaopatrzenie roślin w okresie owocowania;
- w okresie owocowania występuje duże zapotrzebowania na wapń, który rośliny pobierają bezpośrednio z roztworu glebowego;
- jest niezbędny do wykształcenia prawidłowej struktury owocu; wapń występuje w formie pektynianów, związku łączących komórki ze sobą;
- poprzez wzrost zawartości pektynianów w owocu zmniejsza to presję niektórych patogenów; klasycznym jest szara pleśń;
Podstawowe funkcje siarki w truskawkach:
- rośliny pobierają siarkę z roztworu glebowego w postaci jonu siarczanowego: SO42-;
- reguluje gospodarkę azotem;
- powstrzymuje presję patogenów;
- wskazuje też wzrost plonów i poprawę smakowitości.
Zaletą nawozu AgroSulCa (siarczanu wapnia) jest:
- zawiera wapń i siarkę,
- ma mały indeks solny (8,1); nie jest związkiem fitotoksycznym dla roślin uprawnych;
- rozpuszcza się niezależnie od odczynu gleby.
Truskawka jest niezwykle wrażliwe na nadmiar soli w glebie, w tym na chlorki, które wywołują poparzenia. Truskawka reaguję wzrostem plonu na dawkę siarki w formie siarczanu wapnia w zakresie 40-70 kg/ha, co odpowiada 250-400 kg/ha nawozu siarkowo-wapniowego AgroSulca , pod warunkiem zastosowania po zbiorze owoców w roku poprzednim i odpowiedniej wilgotności gleby w okresie owocowania.