Zalecane dawki / Warzywnictwo
/PRZEZNACZENIE, STOSOWANIE, ZALECANE DAWKI DLA WARZYWNICTWA
Warzywa kapustne
Roślina | Termin stosowania nawozu | Dawka nawozu kg/ha | Uwagi |
Kapusta biała | Jesień pod orkę zimową | 400-450 | Równomiernie rozmieścić |
Wiosna przed sadzeniem | 500-600 | Wymieszać na głębokość sadzenia | |
Kapusta czerwona | Jesień pod orkę zimową | 150-200 | Równomiernie rozmieścić |
Wiosna przed sadzeniem | 200-250 | Wymieszać na głębokość sadzenia | |
Kapusta włoska | Jesień pod orkę zimową | 150-200 | Wiosną dawkę zwiększyć o 50% |
Kalarepa | Jesień pod orkę | 100-150 | Wymieszać na głębokość sadzenia |
Brokuł, kalafior | Jesień pod orkę | 200-250 | Równomiernie rozmieścić |
Rzodkiewka | Na jesienną orkę | 75-125 | Wymieszać wiosną |
Warzywa korzeniowe
Roślina | Dawka nawozu kg/ha | Uwagi |
Buraczki czerwone | 300-350 | Jesień – płytko rozmieścić |
400-450 | Wiosną, przed zabiegami uprawowymi, wymieszać na głębokość 10-15 cm | |
Marchew, pietruszka | 300-450 | Jesień – głęboko rozmieścić |
Cykoria | 300-400 | Jesień – głęboko rozmieścić |
Seler | 400-500 | Jesień – płytko rozmieścić |
500-600 | Wiosną, przed zabiegami uprawowymi, wymieszać na głębokość 10-15 cm | |
Szparagi | 300-400 | Przed założeniem plantacji |
75-100 | Od trzeciego roku tuż po zbiorze kłączy |
Warzywa cebulowe
Roślina | Dawka nawozu kg/ha | Uwagi |
Czosnek | 250-350 | Forma jesienna czosnku – przed sadzeniem |
200-300 | Forma wiosenna czosnku – jesień pod orkę | |
Cebula | 150-250 | Jesień pod orkę – płytko rozmieścić; po orce na powierzchnię roli, lekko zabronować |
200-300 | Wiosna, wymieszać na głębokość 5-10 cm | |
Por | 100-200 | Jesienią pod orkę, tak aby wzbogacić głębsze warstwy |
200-300 | Wiosną, przed sadzeniem, wymieszać na głębokość 15-20 cm |
Warzywa liściaste
Roślina | Dawka nawozu kg/ha | Uwagi |
Szpinak | 100-150 | Zimowy – pod uprawki przedsiewne,
Wiosenny – jesienią pod orkę – równomiernie wymieszać w wierzchniej warstwie |
150-200 | Wiosną przed sadzeniem, wymieszać na głębokość 5-10 cm | |
Sałata | 150-200 | Jesień na orkę – zabronować |
200-250 | Wiosna, wymieszać na głębokość do 10 cm |
Warzywa xxxxxx
Roślina | Dawka nawozu kg/ha | Uwagi |
Ogórek | 100-150 | Jesienią – płytko rozmieścić |
150-200 | Wiosną – wymieszać na głębokość 5-10 cm | |
Cukinia | 150-200 | Jesienią – rozmieścić równomiernie |
200-250 | Wiosną – wymieszać na głębokość 5-15 cm | |
Pomidor | 500-600 | Jesienią – rozmieścić równomiernie w profilu orki |
Papryka | 200-300 | Jesienią – płytko rozmieścić |
300-400 | Wiosną – wymieszać na głębokość 5-10 cm | |
Groch zielony | 300-400 | Jesienią – rozmieścić równomiernie w profilu orki |
Fasole | 300-400 | Jesienią – rozmieścić równomiernie w profilu orki |
Kukurydza cukrowa | 300-400 | Jesienią – rozmieścić równomiernie w całym profilu orki |
400-500 | Wiosną wymieszać na głębokość siewu |
KORZYŚCI Z ZASTOSOWANIA NA POZIOMIE PARAMETRÓW
GLEBY NIEZALEŻNE OD GATUNKU ROŚLINY UPRAWNEJ
Właściwości fizyczne gleby | Właściwości chemiczne gleby | Właściwości biologiczne gleby |
• agregacja cząstek gleby (struktura); zmniejszenie ryzyka zbrylania się gleb średnich i ciężkich • zmniejszenie gęstości objętościowej gleby; • zmniejszenie kosztów orki, poprawa warunków uprawy gleb ciężkich, minutowych sprawna infiltracja wody; redukcja zagrożenia erozją oraz spływu powierzchniowego składników mineralnych (fosfor) | • wprowadzenie do gleby wapnia • stabilizacja zawartości próchnicy • wprowadzenie do gleby siarki • zwiększenie dostępności potasu • kontrola aktywności glinu Al3+ • zwiększenie dostępności mikroskładników (gleby o odczynie poniżej obojętnego) | • wzrost aktywności biologicznej gleby • większe tempo mineralizacji resztek roślinnych • poprawa warunków inicjacji i wzrostu korzeni |
DAWKA UŻYŹNIAJĄCA GLEBĘ (TZW. MELIORACYJNA)5
gleby lekkie kg/ha | gleby średnie kg/ha | gleby ciężkie kg/ha |
1000–1500 | 1500–2000 | 2500–3000 |
5 dawka użyźniająca, tzw. melioracyjna – dużo wyższa od dawek nawozowych, uzależniona od rodzaju gleby; dotyczy każdej rośliny uprawnej i warunków uprawy.