Warzywnictwo

/ Zalecane dawki / Warzywnictwo

PRZEZNACZENIE, STOSOWANIE, ZALECANE DAWKI DLA WARZYWNICTWA

Warzywa kapustne

RoślinaTermin stosowania nawozuDawka nawozu kg/haUwagi
Kapusta białaJesień pod orkę zimową400-450 Równomiernie rozmieścić
Wiosna przed sadzeniem500-600Wymieszać na głębokość sadzenia
Kapusta czerwonaJesień pod orkę zimową150-200Równomiernie rozmieścić
Wiosna przed sadzeniem200-250Wymieszać na głębokość sadzenia
Kapusta włoskaJesień pod orkę zimową150-200Wiosną dawkę zwiększyć o 50%
KalarepaJesień pod orkę100-150Wymieszać na głębokość sadzenia
Brokuł, kalafiorJesień pod orkę200-250Równomiernie rozmieścić
RzodkiewkaNa jesienną orkę75-125 Wymieszać wiosną

Warzywa korzeniowe

RoślinaDawka nawozu kg/haUwagi
Buraczki czerwone300-350Jesień – płytko rozmieścić
400-450Wiosną, przed zabiegami uprawowymi, wymieszać na głębokość 10-15 cm
Marchew, pietruszka 300-450Jesień – głęboko rozmieścić
Cykoria300-400Jesień – głęboko rozmieścić
Seler400-500Jesień – płytko rozmieścić
500-600Wiosną, przed zabiegami uprawowymi, wymieszać na głębokość 10-15 cm
Szparagi300-400 Przed założeniem plantacji
75-100Od trzeciego roku tuż po zbiorze kłączy

Warzywa cebulowe

RoślinaDawka nawozu kg/haUwagi
Czosnek250-350Forma jesienna czosnku – przed sadzeniem
200-300Forma wiosenna czosnku – jesień pod orkę
Cebula150-250Jesień pod orkę – płytko rozmieścić; po orce na powierzchnię roli, lekko zabronować
200-300Wiosna, wymieszać na głębokość 5-10 cm
Por100-200Jesienią pod orkę, tak aby wzbogacić głębsze warstwy
200-300Wiosną, przed sadzeniem, wymieszać na głębokość 15-20 cm

Warzywa liściaste

RoślinaDawka nawozu kg/haUwagi
Szpinak100-150Zimowy – pod uprawki przedsiewne,

Wiosenny – jesienią pod orkę – równomiernie wymieszać w wierzchniej warstwie

150-200Wiosną przed sadzeniem, wymieszać na głębokość 5-10 cm
Sałata150-200Jesień na orkę – zabronować
200-250Wiosna, wymieszać na głębokość do 10 cm

Warzywa xxxxxx

RoślinaDawka nawozu kg/haUwagi
Ogórek100-150Jesienią – płytko rozmieścić
150-200Wiosną – wymieszać na głębokość 5-10 cm
Cukinia150-200 Jesienią – rozmieścić równomiernie
200-250Wiosną – wymieszać na głębokość 5-15 cm
Pomidor500-600Jesienią – rozmieścić równomiernie w profilu orki
Papryka200-300Jesienią – płytko rozmieścić
300-400Wiosną – wymieszać na głębokość 5-10 cm
Groch zielony300-400 Jesienią – rozmieścić równomiernie w profilu orki
Fasole300-400Jesienią – rozmieścić równomiernie w profilu orki
Kukurydza cukrowa300-400Jesienią – rozmieścić równomiernie w całym profilu orki
400-500Wiosną wymieszać na głębokość siewu

KORZYŚCI Z ZASTOSOWANIA NA POZIOMIE PARAMETRÓW
GLEBY NIEZALEŻNE OD GATUNKU ROŚLINY UPRAWNEJ

Właściwości fizyczne glebyWłaściwości chemiczne glebyWłaściwości biologiczne gleby
• agregacja cząstek gleby (struktura); zmniejszenie
ryzyka zbrylania się gleb średnich i ciężkich
• zmniejszenie gęstości objętościowej gleby;
• zmniejszenie kosztów orki, poprawa warunków uprawy gleb ciężkich, minutowych
sprawna infiltracja wody; redukcja zagrożenia erozją oraz spływu powierzchniowego składników mineralnych (fosfor)
• wprowadzenie do gleby wapnia
• stabilizacja zawartości próchnicy
• wprowadzenie do gleby siarki
• zwiększenie dostępności potasu
• kontrola aktywności glinu Al3+
• zwiększenie dostępności mikroskładników (gleby o odczynie poniżej obojętnego)
• wzrost aktywności biologicznej gleby
• większe tempo mineralizacji resztek
roślinnych
• poprawa warunków inicjacji i wzrostu korzeni

DAWKA UŻYŹNIAJĄCA GLEBĘ (TZW. MELIORACYJNA)5

gleby lekkie kg/hagleby średnie kg/hagleby ciężkie kg/ha
1000–15001500–20002500–3000

5 dawka użyźniająca, tzw. melioracyjna – dużo wyższa od dawek nawozowych, uzależniona od rodzaju gleby; dotyczy każdej rośliny uprawnej i warunków uprawy.

POZOSTAŁE GRUPY

KORZYŚCI Z ZASTOSOWANIA

?